Saturday, 21 July 2012

Duit Malaysia baru tiru duit Hell Bank Note?


Ke kedai, Ting Ting ada menjual kemenyan, lilin, minyak, dan replika kertas barang-barang duniawi: tuxedos kertas, telefon bimbit kertas, beg kertas, jam tangan kertas dan barang kemas, basikal kertas pun ada.Ini adalah hell bank note yang digunakan untuk dibakar kepada roh si mati bagi kepercayaan sesetengah masyarakat Cina.


Jam dan pelbagai alatan barang kemas.


 Baju juga ada.


Yang manarik duit Malaysia baru mempunyai beberapa persamaan dengan duit "HELL BANK NOTE". Adakah di cetak tempat yang sama? Maksud saya cetakkan murah sebab duit hell ini nak dibakar bukan dibuat dengan kualiti yang baik, hanya warnanya menarik?2 comments:

 1. Salam tuan,
  Tidak dapat dipastikan antara hell bank note dan wang kertas baru Malaysia,siapa yg tiru siapa?kerana wang kertas baru sebenarnya mula diperkenalkan dan dijual untuk koleksi pengumpul sejak 21 Dis 2011 dan hell bank note sering ditukar rekabentuk mengikut wang sebenar..

  Wang kertas baru yg diedar untuk orang ramai pada 16 julai 2012 dilihat memberi masa yg cukup bagi hell bank note untuk menirunya berasaskan keluaran awalnya 12 Dis 2011.

  Salam dan terima kasih untuk perkongsian ini...

  ReplyDelete
 2. alamak bro benda cam ni pun nk pertikaikan,pikiokanla benda yg lebih penting lagi

  ReplyDelete